1) Svar: De är enzymer som finns i saliven och magsäcken. De hjälper till att bryta ner födan. Amylas finns i munnen och Pepsin finns i magsäcken.
Amylas bryter ner stärkelse och pepsin protein tror jag.
I munnen blir stärkelse maltsocker med hjälp av amylas och i tarmen bryts de andra kolhydraterna ner till enkla sockerarter med hjälp av enzymer från bukspottkörteln. Druvsocker är ett exempel av vad som kommer ut sedan.
Fett bryts ner av gallan i tarmen och sedan kan enzymerna lättare angripa. Pepsin, som finns i magen, angriper protein och förkortar dessa till mindre kedjor av aminosyror. Sedan i tarmen fortsätter enzymerna att bryta ner proteinet, enzymerna kommer från bukspottkörteln och aminosyrekedjorna blir fria aminosyror. Pepsin gillar lågt pH-värde.
2) Här är starten till tunntarmen. Bukspottkörteln sitter här och sprutar ut en blandning av enzymer. Vissa ämnen från bukspottet höjer pH-värdet från väldigt surt till med neutralt. Genom detta kan enzymer jobba lättare och tarmväggen riskeras inte att skadas. Genom en gemensam mynning med bukspottkörteln sitter även gallblåsan (som bildar galla i levern där själva blåsan sitter). Galla delas ut i tarmen där den blandas med maten. Fett bryts ner med galla.
3) I tunntarmen.
4) De är olika former av kolhydrater. De är uppbyggda av olika kedjor av enkla sockerarter. Cellulosa är typ fibrer, och de är bra för magen så den får arbeta men de innehåller inte några näringsämnen som vi kan ta upp. Cellulosa är som en rak kedja av hundratals druvsockermolekyler. Stärkelse är som ringar (eller spiralvridna) av det innannämnda (enligt bilden i boken?). Stärkelse är som energi i tex. potatis. Med hjälp av amylas kan vi bryta ner stärkelse.
Ja, som du skrev i kommentaren så är väl glukos en ring av kol, syre och väte. (var står det i boken?)
5) Det allra lättaste att dra jämförelser med är väl grovt bröd och vitt bröd.
Med det grova brödet bryts kolhydraterna ner långsammare, vilket får oss mättare längre och håller blodsockerkurvan jämn. Med det ljusa brödet är effekten inte lika positiv, så man får lite energi snabbt, och sedan sjunker blodsockret snabbt.
6) Protein är aminosyror som är sammansatta och ihoptrasslade som ett garnnystan. Protein hjälper till att bygga muskler också, och finns i bland annat kött, fisk, fågel, ägg..
7) Fett är uppbyggt av olika fettsyror och glycerol. De är stora molekyler. Fettsyrorna binds till glycerolet i molekylen. (tack för hjälpen!)
tisdag 7 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
1) Det finns massor av enzymer som bryter ned födan! Du måste skriva mer exakt! Amylas finns i munnen och bryter bara ned stärkelse och pepsin finns i magsäcken och sönderdelar proteiner till mindre molekyler. Pepsin trivs också vid lågt pH (surt).
2) Så det kommer bara ut galla i tolvfingertarmen? Det räcker inte! Gallan finfördelar fettämnen. Samtidigt kommer också bukspott fån bukspottkörteln ut i tolvfingertarmen. Bukspottet innehåller enzymer som bryter ned kolhydrater, fett och protein. Den höjer också pH-värdet (basiska ämnen) då magsaften är sur.
3) Ok - Bra!.
4) Encelliga?? glukos är en ring av som består av kol, syre och väte. Stärkelse är långa kedjor av ihopkopplade glukosringar som är spiralvridna. Cellulosa består också av ihopkopplade glukosringar men med mer raka kedjor. Vi kan bryta ned stärkelse med amylas men inte cellulosa.
5) Ge fler exempel t ex godis innehåller snabba kolhydrater medan t ex potatis, ris, pasta innehåller långsamma kolhydrater (stärkelse som bryts ned långsammare).
6) Bra svar!
7) Fettsyrorna är bundna till glycerol i en fettmolekyl. /Johan
Skicka en kommentar